Het eerste dat mensen opvalt aan de Rhodesian Ridgeback is doorgaans de karakteristieke ridge die over de wervelkolom loopt en hem zijn rasnaam bezorgd heeft. Minstens zo opvallend zijn z’n atletische en krachtige bewegingen en de intelligentie die in zijn ogen te lezen is. De historie van dit ras gaat hem ver vooruit; niet zelden wordt eigenaren gevraagd, "Joegen zij echt op leeuwen?" Het antwoord is: "Ja, de Ridgeback is gefokt in Afrika om groot wild, onder andere leeuwen, op te sporen en staande te houden."
Vandaag de dag wordt de Rhodesian Ridgeback nog steeds gebruikt voor de jacht, maar steeds vaker ook voor mantrailing en speuren, lure coursing, gehoorzaamheid, behendigheid.
Ook is hij een bijzonder goed trainingsmaatje om mee te joggen of fikse wandelingen mee te maken. Eigenlijk is de Rhodesian Ridgeback van alle markten thuis, maar hij zal nergens echt in uitblinken. Nou ja, behalve in luieren dan…
Als pup is de Rhodesian Ridgeback actief, uitbundig en enthousiast, maar hij zal als volwassen hond geen extreme behoefte aan activiteiten hebben. Met een stevige wandeling of andere (spel) activiteiten per dag zal hij al snel tevreden zijn, zeker als hij daarbij een paar keer per week los kan rennen. Dit bevredigt zijn lichamelijke behoefte, maar let wel: deze intelligente hond heeft zeker ook geestelijke stimulans en uitdaging nodig. Een verveelde Rhodesian Ridgeback zou zich zomaar kunnen vergrijpen aan je inboedel.
Naar vreemden toe is de Rhodesian Ridgeback terughoudend en gereserveerd, maar naar het eigen gezin is hij een rustige, toegewijde en voorzichtige kompaan. Echter, als de nood aan de man is, zal hij huis en haard verdedigen. Door zijn grootte, intelligentie en kracht, is hij misschien niet voor iedereen de meest geschikte hond. Mensen die op zoek zijn naar een allemansvriend, kunnen beter kiezen voor een ander ras.
Voor wie op zoek is naar een krachtige, maar zachtaardige hond die op z’n tijd aandoenlijk koppig is en tegelijkertijd het talent bezit de baas te laten lachen, zou de Rhodesian Ridgeback wel eens de perfecte match kunnen zijn. Hij wordt graag gezien als een volwaardig lid van de familie. Dit ras is daarom serieus niet geschikt om buiten in een kennel te houden. Het liefst ligt hij naast je op de bank, lekker met z’n kop op je schoot of gewoon volledig over je heen. En verbazingwekkend zullen veel van zijn soort ook in de zomer een dekentje waarderen.
De Rhodesian Ridgeback, ooit bekend als de “Afrikaanse Leeuwen Hond”, is gefokt in Afrika door de Boeren. Zij hadden een veelzijdige jachthond nodig die extreme temperaturen en de ruige terreinen en bebossingen kon weerstaan, kon overleven met minimale watervoorraden, bezittingen kon beschermen én een fijn gezelschap kon zijn voor het gezin.De Boeren kruisten honden, welke zij uit Europa hadden meegenomen, zoals de Deense Dog, Mastiffs, Greyhounds en Bloedhonden, met een half wilde hond die gehouden werd door de Khoikhoi, een religieus volk.
Van deze hond komt de kenmerkende ridge die over de ruggenwervel loopt. Het viel de Boeren op dat kruisingen die deze ridge hadden, uitstekende jagers bleken te zijn.In eerste instantie gebruikten de Boeren deze honden alleen nog maar voor de patrijzenjacht of voor het neerhalen van een gewond hert.
Toen de jacht op groot wild populairder werd, bleek dat deze honden perfect waren om de bereden jagers tijdens de leeuwenjacht bij te staan. Moedig als ze waren, stelden zij de leeuwen (staande houden) totdat de jagers ter plekke kwamen. Dankzij Cornelius von Rooyen (een jager) ontstond in 1922 een rasstandaard. Deze vastgelegde omschrijving, hoe het ras eruit moest zien en hoe het karakter moest zijn, is sindsdien nagenoeg ongewijzigd gebleven. In 1924 is de Rhodesian Ridgeback als ras officieel erkend door the South African Kennel Union. In Zuid Afrika is de Ridgeback erg populair, daar waar dit ras ooit ontstond en waar hij zich – door zijn perfect geschikte voeten – moeiteloos voortbewoog door het losse woestijnzand.
Een Rhodesian Ridgeback reu varieert in hoogte tussen de 60 en 70 cm (ca. 40 kg); teefjes variëren tussen 60 en 65 cm (ca. 32 kg).
De Rhodesian Ridgeback is een onafhankelijke en intelligente hond. De combinatie van deze karaktertrekken kan heel vermakelijk, tegelijkertijd frustrerend en toch lonend zijn, een soort van 3 in 1.
Zoals bij de meeste hondenrassen is het ook bij de Rhodesian Ridgeback belangrijk al vroeg met de training te beginnen. Wees daarbij geduldig, streng en volhardend –maar niet hard –en vooral: wees consequent. Omdat de Rhodesian Ridgeback een goed ontwikkeld jachtinstinct heeft, is zijn ‘prooidrift’ niet zelden in hoge mate aanwezig. Dat betekent dat katten op straat, konijnen in het bos of andere harige dieren die snel bewegen (eekhoorntjes bijvoorbeeld) nagejaagd zullen worden. Dit is iets waarmee rekening gehouden moet worden.
Rhodesian Ridgebacks zijn over het algemeen gezonde en atletische honden te noemen, echter zijn er in de loop van de jaren, net zoals bij veel andere rassen, rastypische gezondheidsrisico’s ontstaan. Uiteraard betekent dit niet dat alle Rhodesian Ridgebacks deze ziektes of afwijkingen zullen krijgen, maar het is wel belangrijk je ervan bewust te zijn als je overweegt een Rhodesian Ridgeback aan te schaffen.Zoek in ieder geval altijd een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging. Vanuit deze vereniging worden fokkers namelijk verplicht de ouderdieren te laten onderzoeken op HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).
Daarnaast dienen beide ouderdieren getest te zijn op JME (Juveniele myoclonische epilepsie). Vraag bij een bezoek aan een fokker gerust naar de onderzoeksresultaten en certificaten hiervan. Een goede fokker zal deze graag laten zien. Omdat afwijkingen zoals HD en ED zich vaak pas voordoen op volwassen leeftijd, wordt hier pas op getest als de honden de leeftijd van 2 jaar bereikt hebben. Het is om die reden ook ‘not done’ om te fokken met een hond die jonger is dan 2 jaar. Overigens is HD multifactorieel. Dit wil zeggen dat invloeden van buitenaf mede oorzaak tot het ontstaan ervan kunnen zijn. Let er daarom goed op dat de heupen van een pup/jonge hond niet teveel worden belast.
Doseer het spelen, springen en kijk uit met traplopen (met name de trap af). Dit geldt niet alleen voor een Rhodesian Ridgeback, maar voor alle grote rassen. Dermoïd sinus (DS) is een huidaandoening die kan voorkomen bij de Rhodesian Ridgeback. Let er bij de keuze voor een fokker op dat deze is aangesloten bij de rasvereniging. Alleen deze fokkers zijn verplicht de pasgeboren pups te laten controleren op de DS. Dit wordt gedaan tijdens de verplichte nestinventarisatie die de RRCN uitvoert.
De Rhodesian Ridgeback is erg tolerant naar kinderen van eigenlijk alle leeftijden, maar houd wel rekening met zijn lompheid. Daardoor loopt hij menig kind omver zonder dat dit zijn bedoeling is.
Als een kind daarna schrikt en begint te huilen, zal de hond zich met diezelfde lompheid komen ‘verontschuldigen’. Vergeet niet dat kinderen ook geleerd moet worden hoe zij respectvol met een hond moeten omgaan. Laat kinderen en honden nooit zonder toezicht alleen met elkaar. Zij spreken elkaars taal (nog) niet. Met andere huisdieren kan de Rhodesian Ridgeback goed opschieten, zeker als hij daarmee opgegroeid is. Het is wel belangrijk om de Rhodesian Ridgeback in een vroeg stadium goed te socialiseren met andere honden en andere diersoorten.
Rhodesian Ridgebacks worden soms aangeschaft zonder goed over de consequenties na te denken. Daar komt bij dat de Ridgeback geen doorsnee hond is, maar een sterk karakter heeft. Niet iedereen is zich goed bewust waar ze aan beginnen. Dat kan ervoor zorgen dat in sommige gevallen de hond herplaatst moet worden. Andere oorzaken voor een noodzakelijke herplaatsing kunnen bijvoorbeeld echtscheidingen of het overlijden van de baas zijn. Als je interesse hebt in een volwassen Rhodesian Ridgeback die de ondeugende en vernietigende levensfase van het ‘pup-zijn’ achter de rug heeft, wellicht al goed getraind en opgevoed is, zou je kunnen overwegen om een herplaatser een nieuwe kans te geven. Neem in dat geval contact op met Rhodesian Ridgeback In Nood. De herplaatsing gebeurt op professionele wijze met uitgebreide kennis van de hond en de situatie waaruit deze komt.
© Van de Braamhoeve 2023 - Alle rechten voorbehouden